Ketogeniczna wersja tureckiej pizzy

 

Dzisiaj inspirowana tureckim pide, ketogeniczna wersja nieco innej pizzy.

Nadzienie jest przepyszne, i imo sprawdzi się z jakimś udawanym tabbouleh z kalafiora jako danie główne.

Ciasto:
170g mozzarelli
2 łyżki serka kremowego
1 jajko
4 łyżki mąki kokosowej
Sól, zioła prowansalskie

Mozarellę i serek kremowy rozpuścić (w mikrofalówce, albo na małym ogniu na patelni), dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.

Nadzienie:
200g mielonej wołowiny
15g masła klarowanego
50g (1/2 średniej) cebuli
50g (1/4) papryki
20g koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu
Ostra papryczka
Natka pietruszki

Na maśle zeszklić cebulkę i paprykę, dodać mięso mielone i przesmażyć.
Dodać przyprawy, czosnek, koncentrat pomidorowy, ostrą papryczkę i posiekaną natkę.

Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia w podłużny placek.
Wyłożyć nadzienie, opcjonalnie posypać dodatkową mozzarellą

Piec w 200°C przez około 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni

 

Leave a Comment