Krem z cukinii

600g cukinii
50g masła klarowanego
3 ząbki czosnku
100ml śmietanki 36%
800ml wody/bulionu*
Sól, pieprz

Cukinię i czosnek pokroić i obsmażyć na klarowanym maśle. Zalać wodą/bulionem i gotować do miękkości cukinii. Zupę zblendować, dodając na koniec śmietankę. Doprawić solą i pieprzem.

*ja zazwyczaj do warzywnych zup używam wody i piramidki z przyprawami do bulionu z lidla, makro liczone dla wody 🙂

Żeby trochę przełamać delikatny i dosyć płaski smak kremu z cukinii dobrze jest troszkę ją podkręcić. Dzisiaj pokażę Wam trzy proste propozycje:

-Plasterki czosnku wysmażonego na chrupko, olej ryżowy z chili, papryczka cayenne i pasta z suszonych pomidorów
-Chips z surowego, wędzonego boczku
-Śmietanka 36%, skwarki, marynowany pieprz

MAKRO zupy bez dodatków, 4 porcje:
836kcal 11B 78T 21W
1 porcja:
209kcal 3B 20T 5W

Leave a Comment