Stir fry z mieloną wieprzowiną

Stir fry z mieloną wieprzowiną i fasolką szparagową
500g mielonej łopatki wieprzowej
40g smalcu
450g fasolki szparagowej
10g czosnku (3 ząbki)
10g imbiru
30g (3 łyżki) sosu sojowego
15g (1,5 łyżki) octu ryżowego
10g (1 łyżka) oleju sezamowego
1 łyżka pasty chili
30g szczypiorku
Opcjonalnie sezam do posypania
Na rozgrzanym smalcu podsmażyć posiekany czosnek i imbir, po chwili dodać mięso mielone i smażyć na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać fasolkę szparagową i smażyć ok 5 minut. Na koniec dodać pastę chili, sos sojowy i olej sezamowy. Smażyć dalej na dużym ogniu aż sos się zredukuje.
Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem i opcjonalnie sezamem.
MAKRO: 1505kcal 121B 101T 30W
Porcja [1/2] :752kcal 60B 50T 15W

Leave a Comment