Tarte flambee

Biała pizza z łososiem podbiła moje i Wasze serca, ale też przypomniała mi o klasyku kuchni alzackiej – tarte flambee.
Zamiast łososia na wierzchu ląduje wędzony boczek pokrojony w słupki i czerwona cebula. Strasznie korciło mnie żeby dorzucić papryczkę chili albo igiełki rozmarynu ale postanowiłam zrezygnować na rzecz jedynie klasycznych dodatków.
 Całość jest jednak dosyć tłusta i ciężka, papryczka byłaby fajnym, kontrastującym elementem 😉
Tarte flambee
150g mozzarelli w kosteczkach/startej
25g majonezu
1 jajko L
25g śmietany 18%
50g boczku
50g czerwonej cebuli
Sól, pieprz
120g sera, majonez i jajko wymieszać.
Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minu w 180°C do zezłocenia.
Przerzucić spód na drugą stronę, wierzch posmarować śmietaną, oprószyć solą i pieprzem.
Rozsypać resztę mozzarelli, boczek i cebulę pokrojoną w piórka.
Piec jeszcze 10-15 minut.
MAKRO: 964kcal 51B 82T 5W

Leave a Comment