
Podstawą do uzyskania świetnego, aromatycznego bigosu jest, moim zdaniem, różnorodność.
Kilka rodzajów mięs, kapusta kiszona i słodka, grzyby suszone i mrożone… Do tego śliwki, przyprawy, wino i mamy bigos idealny.
Na 12 porcji:
80g suszonych grzybów
250g suszonych śliwek ( lub 200g suszonych + 50g wędzonych)
400ml czerwonego, wytrawnego wina
100ml whisky
4 łyżki smalcu
600g mięsa ( łopatka, karkówka)
4 łyżki sosu sojowego
4 cebule
1kg kiszonej kapusty
0,5kg białej kapusty
50g koncentratu pomidorowego
300g dobrej, wędzonej kiełbasy
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
200g mrożonych grzybów
Listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec, kminek, sól ( opcjonalnie)
Suszone grzyby zalać wrzątkiem, jak zmiękną pokroić w niezbyt drobne kawałki.
Na połowie smalcu przesmażyć mięso, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ( do przykrycia mięsa), dodać sos sojowy, grzyby i przyprawy ( na razie nie solić), gotować na małym ogniu ok 45 minut.
Na reszcie smalcu przesmażyć cebulę i kiełbasę, na koniec dodać koncentrat pomidorowy.
Poszatkowaną kapustę dodać do mięsa i dusić ok 5 minut, dodać kapustę kiszoną, cebulę z kiełbasą i koncentratem i resztę składników. Gotować na małym ogniu ok 2h
Na koniec spróbować, ewentualnie dosolić, dodać przypraw/wina w zależności od własnych preferencji.
Bigos świetnie się przechowuje, możecie go zamrozić, albo zawekować w słoikach 🙂