Spajsi brukselka

Spajsi brukselka
300g brukselki
100g wędzonego boczku
2 łyżki oleju sezamowego (20g)
2 łyżki sosu sojowego (20g)
2 ząbki czosnku
Chili
Łyżka sezamu (10g)
Pieprz
Boczek pokroić i wysmażyć na chrupiąco. Brukselki obrać z brzydkich liści, mniejsze zostawić w całości a większe przekroić na pół. Wrzucić do boczku i smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając aż będą miękkie i złote.
Dodać posiekany czosnek i chili, smażyć jeszcze chwilę. Dodać olej sezamowy i sos sojowy, opcjonalnie odrobinę słodzidła.
Smażyć aż sos zamieni się w glazurę.
Doprawić pieprzem.
Podawać posypane prażonym sezamem.
Makro: 765kcal 37B 59T 15W

Leave a Comment