Faszerowane pieczarki Przekąski | 11 lutego, 2022Pieczarki faszerowane z szynką parmeńskąNa 2 porcje4 Pieczarki portobello (lub zwykłe ale duuuuże)1/2 średniej cebuli1 ząbek czosnku1 łyżka masła100g szpinaku50g gorgonzoli20g dowolnego sera4 plastry szynki parmeńskiej/innej dojrzewającej PieprzNa 6 dla chętnych:Łyżka/dwie tartego parmezanu2 garści szpinakuProsty, cytrynowy winegret (2 łyżki oliwy, łyżeczka soku z cytryny, ciutka miodu, sól, pieprz)Pieczarkom wyrwać nóżki, kapelusze przesmarować oliwą i oprószyć solą. Piec 15 minut w 180°.Nóżki pieczarek, cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak, smażyć aż zwiędnie i odparuje woda.Wymieszać z serami, doprawić sporą ilością pieprzu.Faszerować podpieczone kapelusze i zapiekać jeszcze do rozpuszczenia serów, max 10 minut.Gotowe pieczarki wyłożyć na talerz. Na każdej ułożyć plaster dojrzewającej szynki. Opcja na 6 dla prymusów:Na patelni ułożyć kawałek papieru do pieczenia, wysypać cienką warstwą parmezanu, smażyć na małym ogniu aż się roztopi i zezłoci. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki sosu wrzucić do małego słoiczka, zakręcić, wstrząsać aż zemulguje. Przed podaniem wymieszać szpinak z sosem, wyłożyć na talerz. Na to pieczara, szynka i parmezanowy chips Ważne: wszystko możecie przygotować wcześniej. Nafaszerowane pieczarki spokojnie poczekają na finalne zapieczenie kilka godzin. Chips z sera i sos również. Wyserwowanie zajmie Wam tylko chwilę Leave a Comment Cancel ReplyName*Email*Website Zapisz moje dane, adres e-mail i witrynę w przeglądarce aby wypełnić dane podczas pisania kolejnych komentarzy.Comment