Szparagi zapiekane pod parmezanem

Na jedną porcję :
½ pęczka szparagów (200g)
50g parmezanu
2 ząbki czosnku
Łyżka natki pietruszki
Łyżeczka soku z cytryny
Skórka starta z ½ cytryny
Łyżka oliwy

Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 5 min ( na półtwardo).
W międzyczasie do blendera wrzucić resztę składników (poza oliwą) i zblendować dosyć drobno.
Obgotowane szparagi odsączyć, wyłożyć na blachę(pod spód najlepiej papier do pieczenia, u mnie akurat wyszedł i musiałam się posiłkowć folią alu 🙁 ), polać oliwą i wymieszać, żeby były nią dokładnie otoczone. Wysypać parmezanową mieszankę i zapiec ok 15 min w 180C( lub dłużej, zależy czy ser wolicie ciągnący czy chrupiący)

Makro: 396kcal 24B 26T 7W
Ketony uwaga dużo białka!

Leave a Comment