Paluszki z mozzarelli panierowane w skórkach wieprzowych chodziły za mną od daaawna. No i mnie rozczarowały szczerze mówiąc. Niewielka z pozoru porcja jest nie do przejedzenia, ma strasznie dużo białka i masę kcal. Co prawda do tego przepisu już nie wrócę, ale świetnie mi udowodnił, że pokruszone skórki wieprzowe mogą godnie zastąpić bułkę tartą w panierce. Jeśli zdecydujecie jednak na ich wykonanie to nie zapomnijcie o wyrazistym sosie!
180g mozzarelli z bloku
50g zblendowanych skórek wieprzowych
1 duże jajko
odrobina wody
smalec do smażenia
Jajko roztrzepać z wodą, ser pokroić w paluszki o boku ok 1cm. Panierować podwójnie i smażyć na rumiano na smalcu rozgrzanym do ok 160C
MAKRO: 1121kcal 101B 79T 1W
Sos „andaluzyjski”
100g majonezu
20g śmietanki 36%
10g chili ( u mnie domowa ostra pasta)
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól, pieprz
Wszystkie składniki wymieszać
MAKRO: 733kcal 1B 79T 4W