Bigos świąteczny

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podstawą do uzyskania świetnego, aromatycznego bigosu jest, moim zdaniem, różnorodność.

Kilka rodzajów mięs, kapusta kiszona i słodka, grzyby suszone i mrożone… Do tego śliwki, przyprawy, wino i mamy bigos idealny.

Na 12 porcji:

80g suszonych grzybów

250g suszonych śliwek ( lub 200g suszonych + 50g wędzonych)

400ml czerwonego, wytrawnego wina

100ml whisky

4 łyżki smalcu

600g mięsa ( łopatka, karkówka)

4 łyżki sosu sojowego

4 cebule

1kg kiszonej kapusty

0,5kg białej kapusty

50g koncentratu pomidorowego

300g dobrej, wędzonej kiełbasy

1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

200g mrożonych grzybów

Listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec, kminek, sól ( opcjonalnie)

Suszone grzyby zalać wrzątkiem, jak zmiękną pokroić w niezbyt drobne kawałki.

Na połowie smalcu przesmażyć mięso, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem ( do przykrycia mięsa), dodać sos sojowy, grzyby i przyprawy ( na razie nie solić), gotować na małym ogniu ok 45 minut.

Na reszcie smalcu przesmażyć cebulę i kiełbasę, na koniec dodać koncentrat pomidorowy.

Poszatkowaną kapustę dodać do mięsa i dusić ok 5 minut, dodać kapustę kiszoną, cebulę z kiełbasą i koncentratem i resztę składników. Gotować na małym ogniu ok 2h

 

Na koniec spróbować, ewentualnie dosolić, dodać przypraw/wina w zależności od własnych preferencji.

Bigos świetnie się przechowuje, możecie go zamrozić, albo zawekować w słoikach 🙂

Leave a Comment