Dostarczam zaległy przepis na odkrycie tej jesieni-dynię makaronową zapiekaną z mięsem mielonym.
½ dyni makaronowej ( bez nasionek ok.550g)
3 łyżki oliwy
Sól, pieprz
250g mielonej łopatki wieprzowej
100g wędzonego boczku
40g koncentratu pomidorowego
Nieduża cebula (80g)
10g przyprawy Grill Pikantny Kotanyi
100g sera żółtego
Dynię pozbawić gniazd nasiennych, posmarować 2 łyżkami oliwy ( od środka), posypać solą i pieprzem. Piec w 180C przez 30-45min. Jak będzie miękka, wyjąć i oddzielić miąższ od skórki.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na pozostałej łyżce oliwy, dodać mielone mięso, przyprawę i koncentrat pomidorowy. Przesmażyć. Dodać posiekaną cebulkę i dusić ok 20 min w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.
Ułożyć warstwami – dynię, mięso, posypać serem i ewentualnie ziołami. Zapiec 10 -15 minut w 180C
Całość można zapiec w kokilkach, albo pozostałej skórce.
Makro:
100B 132T 45W 1757kcal