Gulasz wieprzowy

1,5kg karkówki
100g smalcu
100g boczku wędzonego
2 papryki
3 małe cebule
300g pieczarek
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka papryki wędzonej
4 duże ząbki czosnku
Papryczka cayenne
Łyżeczka :kuminu, kolendry, soli
Pieprz
Saszetka przypraw do rosołu (z lidla w kom wrzucr zdjecie składu)
Kwaśna śmietana
Natka pietruszki

Karkówkę pokroić w kostkę ok 2x2cm. Obsmażać partiami na 50g smalcu aż się zezłoci, do ostatniej partii dorzucić boczek. Usmażoną przekładać do garnka.

Czosnek, papryczkę i przyprawy utrzeć w moździerzu albo posiekać.

Całe przesmażone mięso zalać gorącą wodą (albo bulionem jak ktoś ma), dodać utarte przyprawy i gotować na niedużym ogniu ok 45minut. Bez pokrywki

Pokroić warzywa w dosyć grubą kostkę, pieczarki w ćwiartki.

Jak mięso będzie prawie miękkie na pozostałym smalcu przesmażyć warzywa ( niech złapią kolor, nie do miękkości).

Wrzucić do mięsa, w miarę możliwości zostawiając smalec na patelni.

Do pozostałego smalcu wsypać paprykę słodką i wędzoną. Przesmażyć chwilę ( nie spalić!). Dodać do gara.

Gotować ok 30 min, do miękkości warzyw.

Serwować z łyżką śmietany 18%, posypane natką*

*Na keto nie mamy możliwości mocno tego zagęścić więc redukujemy ile możemy (czyli póki warzywa nie będą się rozpadać), łyżka śmietany na talerzu trochę zagęszcza .

Jeśli ktoś nie jest na keto to w razie potrzeby można zagęścić łyżką mąki wymieszaną z 2 łyżkami śmietany.

MAKRO :

Całość: 4293kcal 314B 366T 63W

Porcja ( 6 porcji z łyżką śmietany 18% każda): 762kcal 53B 66T 14W

Leave a Comment