Jesienna potrawka z wieprzowiny z grzybami

Łapcie przepis na bardzo jesienną potrawkę z wieprzowiny z grzybami :

600G łopatki wieprzowej
100G boczku wędzonego
100G smalcu
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
400G podgrzybków
2 łyżki śmietany 18%
Sól, pieprz, rozmaryn, jałowiec

1. Mięso, boczek, cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
2. Boczek wysmażyć, przełożyć do garnka w którym potrawka będzie duszona.
3. Na rozgrzanym smalcu partiami obsmażyć łopatkę.
4. Gdy całość mięsa będzie obsmażona, zalać szklanką wody, dodać przyprawy i dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok 40 minut (w razie potrzeby dodać trochę wody, całość powinna się ładnie zredukować do konsystencji sosu).
5. Gdy mięso będzie miękkie dodać cebulę, czosnek i grzyby pokrojone w dużą kostkę. Gotować jeszcze 10-15min.
6. Zagęścić śmietaną (jeśli obawiacie się zważenia, zahartujcie ją 2-3 łyżkami gorącego sosu), finalnie doprawić.
MAKRO: 2965kcal 208T 163B 23W
Na porcję (4 porcje z przepisu): 665kcal 52T 40B 6W

Leave a Comment