Pewnie wielu z Was rozpoczynając keto przygodę ciężko przeżyło rozstanie z pszennymi makaronami. Na szczęście mamy kilka alternatyw, które mimo tego, że smakują zupełnie inaczej, to w połączeniu z klasycznymi sosami świetnie się sprawdzają.
Moje top 3 to:
1. Makaron konjac, shirataki, miracle noodles
To najdroższa z dostępnych opcji ( chociaż bywają na promocjach w Auchan lub Selgrosie za ok 4zł/opakowanie). Jest wytwarzany z bulw konjacu i zawiera praktycznie sam glukomannan – który nie jest trawony przez ludzkie enzymy trawienne a rozkładany przez bakterie jelitowe.
Praktycznie nie zawiera żadnych składników odżywczych.
Jego minusem jest nieprzyjemny zapach unoszący się po otwarciu opakowania – dlatego należy go dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
Jest gumowy i bez smaku – mi przypomina makaron ryżowy, dlatego świetnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju daniach azjatyckich, chociaż mój mąż lubi z nim nawet klasyczne ragu bolognese
MAKRO w 100g: 8kcal T<0,1g B<0,3g W1,1g
2. Dynia makaronowa
Niestety jest trudnodostępna. Jeśli już uda Wam się ją zdobyć to wystarczy przekroić ją na pół, wydrążyć gniazda nasienne, polać odrobiną wybranego tłuszczu i oprószyć solą. Wrzucić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec do miękkości – ok 30 minut.
Po tym czasie przy pomocy widelca oddzielić upieczony miąższ od skórki, on sam podzieli się na długie nitki.
MAKRO w 100g: 31kcal T 0,6g B 0,6g W 5,5g
3. Cukinia
Do wykonania makaronu z cukinii potrzebujecie niewielkiego pomocnika – ja bardzo sobie chwalę dwustronną strugaczkę w kształcie klepsydry, która pozwala na uzyskanie 4 szerokości „wstążek”. Cukinia ma mało kcal, jest lekko słodka ale wciąż wystarczająco neutralna, żeby stanowić dobre tło dla sosów.
Jest trochę trudna we współpracy – najlepszą konsystencję ma moim zdaniem na surowo, ale wtedy przy zetknięciu z gorącym i słonym sosem błyskawicznie puszcza wodę.
Smażona czy blanszowana szybko robi się zbyt miękka i bardzo traci na objętości – musicie spróbować i sami wybrać w jakiej formie sprawdza się dla Was lepiej
MAKRO w 100g: 16kcal T 0,3g B 1,2g W 3,1g
