
Dzisiaj przedstawiam super proste „placki” z cukinii, tylko 4 składniki i dobry nieprzywierający opiekacz (chociaż pewnie wyjdą też na patelni i w piekarniku), bez łez noworodka i płatków nasturcji zbieranych o brzasku, czyli takie jak lubicie 🙂
Serowe placki z cukinii
Na 1 porcję:
1 nieduża cukinia
75G sera żółtego
1 jajko
Sól, pieprz
10G masła
Cukinię zetrzeć na tarce (waga startej 200G), posolić i odstawić na 15 minut.
W tym czasie zetrzeć ser.
Cukinię bardzo dokładnie odcisnąć z wody (mi zostało 120G), dodać jajko, pieprz i starty ser. Wymieszać.
Rozgrzać opiekacz, wysmarować masłem. Włożyć cukiniową masę i upiec do zezłocenia. W razie potrzeby przekręcić na drugą stronę i piec jeszcze kilka minut.
Przyprawiłam je delikatne i podałam z wyrazistym dipem z fety – na który przepis prawdopodobnie jutro 🙂
MAKRO: 480kcal 32B 36T 6W