Smarowidło z wątróbki drobiowej

 

(przepis z Kwestii Smaku, leciutko zmodyfikowany)

400g wątróbki drobiowej

150g + 50g masła

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego tymianku

60ml Metaxy (lub brandy, whisky, koniaku)

Sól i pieprz

Tymianek lub inne zioła do wykończenia

Rozgrzać 20g masła, dodać posiekaną cebulę, czosnek i tymianek. Smażyć na wolnym ogniu aż się zeszkli, zdjąć z patelni.

Dodać jeszcze 20g masła, rozgrzać (ale nie spalić) i wrzucić oczyszczoną wątróbkę. Smażyć na złoty kolor ok 3 minut z każdej strony. Dodać cebulę z czosnkiem i alkohol i podpalić. Flambirowanie potrwa około minuty, płomień sam zgaśnie.

Całość przełożyć do blendera, dodać resztę masła ( 50g zostawiając do wykończenia)  i zblendować.

Przetrzeć masę przez sitko i wstawić do lodówki do stężenia.

Jak stężeje polać roztopionym masłem i posypać wybranymi ziołami.

Przechowywać w lodówce, wyjąć minimum 30 minut przed podaniem.

Makro całości :

2218kcal 80B 190T 16W

Leave a Comment