(przepis z Kwestii Smaku, leciutko zmodyfikowany)
400g wątróbki drobiowej
150g + 50g masła
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
60ml Metaxy (lub brandy, whisky, koniaku)
Sól i pieprz
Tymianek lub inne zioła do wykończenia
Rozgrzać 20g masła, dodać posiekaną cebulę, czosnek i tymianek. Smażyć na wolnym ogniu aż się zeszkli, zdjąć z patelni.
Dodać jeszcze 20g masła, rozgrzać (ale nie spalić) i wrzucić oczyszczoną wątróbkę. Smażyć na złoty kolor ok 3 minut z każdej strony. Dodać cebulę z czosnkiem i alkohol i podpalić. Flambirowanie potrwa około minuty, płomień sam zgaśnie.
Całość przełożyć do blendera, dodać resztę masła ( 50g zostawiając do wykończenia) i zblendować.
Przetrzeć masę przez sitko i wstawić do lodówki do stężenia.
Jak stężeje polać roztopionym masłem i posypać wybranymi ziołami.
Przechowywać w lodówce, wyjąć minimum 30 minut przed podaniem.
Makro całości :
2218kcal 80B 190T 16W