Pulpeciki w azjatyckim klimacie

 

500g mielonej łopatki

1-2 łyżek osiekanego imbiru

1 dymka posiekana

1-2 ząbki czosnku

Sól, pieprz

Wszystko dobrze wyrobić,  uformować pulpeciki i usmażyć na 15g mocno rozgrzanego smalcu

Glazura:

½ łyżki oleju sezamowego

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki octu ryżowego

3 łyżki erytrolu/ksylitolu/ ew odpowiednia ilość innego słodzidła

1/4szkl wody

Chili

½ łyżeczki mąki ziemniaczanej plus odrobina zimnej wody

1 dymka posiekana

 

Wszystko poza mąką ziemniaczaną i dymką wrzucić do klopsików, gotować ok 5 minut aż lekko zredukuje. Dodać mąkę wymieszaną w zimnej wodzie i zagotować.

 

Makro:

Pulpeciki: 954kcal 104B 58T 5W

Glazura: 115kcal 5B 6T 9W

Ja podałam to z ryżem curry z kalafiora

I surówką z ogórka (ogórek pokrojony obieraczką w długie wstążki plus chili, czosnek, imbir, olej sezamowy i sól).

Finalnie makro takiego posiłku to 899kcal 43B 69T 21W

Leave a Comment