Balsamiczna wątróbka drobiowa

Wątróbka w nieco innym niż klasyczne wydaniu. Słodko – kwaśna, jako dodatek świetnie sprawdzają się ogórki kiszone 🙂 Albo jak na zdjęciu, chrupiące wstążki marchewki i trochę granatu

1 duża cebula
600g wątróbki drobiowej
50g octu balsamicznego
120g masła
20g smalcu
Łyżka ksylitolu
Sól

Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozpuszczone masło (20g), posolić i zeszklić na małym ogniu pod przykryciem. Jak jest prawie miękka dosypać łyżkę ksylitolu i karmelizować przez kilka minut. Dodać ocet balsamiczny, wymieszać, spróbować (kwestia indywidualna, nie każdemu te proporcje będą odpowiadać)

Wątróbkę dokładnie oczyścić z błonek i osuszyć. Na dużej patelni mocno rozgrzać smalec. Wrzucić wątróbkę, posolić. Smażyć max 2 minuty z każdej strony. Dorzucić resztę masła w kawałkach, przykryć pokrywką i wyłączyć ogień. Zostawić na 3 minuty. Dodać sos i wymieszać. Jeśli jest za rzadki zredukować chwilę na dużym ogniu

Całość : 2012Kcal 156T 118B W34

1 porcja : 1006kcal 78T 59B W17

Jako dodatek świetnie sprawdzają się ogórki kiszone 🙂 Albo jak na zdjęciu, chrupiące wstążki marchewki i trochę granatu

Leave a Comment