Sernik nowojorski

Zupełnie inny niż klasyczny czy wiedeński. Jest gładki, aksamitny, mazisty. Nie rośnie i nie opada. W smaku miazga!

Przepis cytuję w całości za nieistniejącym już blogiem kuchniaketo.pl

„Keto sernik jak z cukierni – składniki:

1 kg twarogu sernikowego mielonego (tu Piątnica, np. z Biedronki – ma mało węgli)
5 jajek
3/4 szklanki do 1 szklanki erytrytolu
80 ml śmietanki kremowej 36% (tu od Mlekovity)
aromat waniliowy
1 łyżka mąki migdałowej
1,5 – 2 litry wrzącej wody

Keto sernik jak z cukierni – wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni, przygotowujemy standardową tortownicę, której wyłącznie dno wykładamy papierem do pieczenia (obrysowujemy i wycinamy kółko) a boki smarujemy tłuszczem. Wstawiamy w czajniku wodę i przygotowujemy naczynie lub blachę na zagotowaną wodę (tak aby zmieściło te 1,5 do 2 litrów).
Ser przekładamy do miski, wsypujemy erytrytol i za pomocą miksera mieszamy składniki na najwolniejszych obrotach przez 2 minuty.
Następnie dodajemy jedno jajko i kręcimy masę dalej na najniższych obrotach przez minutę, dodajemy kolejne, ucieramy przez minutę i tak do końca jajek. Jest to niezbędne, aby masa nie nabrała powietrza.
Do gotowej masy wlewamy śmietanę, zapach waniliowy oraz wsypujemy mąkę. Ucieramy na wolnych obrotach przez kolejne 2 minuty.
Przekładamy do tortownicy.
Wrzącą wodę przelewamy do blachy lub żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika pod kratkę, na której będzie piekł się sernik lub bliżej spodu.
Wstawiamy tortownicę do piekarnika i pieczemy (bez termoobiegu) w następujący sposób:

15 minut w 175 stopniach
zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 60 min
po tym czasie zostawiamy zamknięty piekarnik na 15 minut
następnie uchylamy drzwiczki na 15 minut
po tym czasie wyjmujemy, studzimy i chowamy do lodówki na noc (sernik ma się ściąć)

Jest przy nim trochę pracy, zwłaszcza z pilnowaniem czasu, ale uwierzcie, że warto!”

Od siebie dodam, że najlepiej robić go w tortownicy o średnicy 22-24cm ( ja robiłam w 26cm i jak widzicie mógłby być wyższy).

Makro przy użyciu twarogu z wiaderka Piątnicy : 

Leave a Comment