Flatbready pietruszkowo-czosnkowe

Dzisiaj trochę się rozpiszę, bo przepis, który podam Wam niżej jest naprawdę wyjątkowy! Długo szukałam czegoś, co byłoby zgodne z dietą keto i jednocześnie przypominało pieczywo, bez użycia składników za miliony monet a na dodatek jeszcze szybko się robiło. Jakby nie smakowało jak dziwnie przetworzone jajka to już w ogóle bajka. No i znalazłam! Flatbread z bloga Zdrowo Zakręcona (https://zdrowozakrecona.blogspot.com/2018/02/bezzbozowe-weganskie-flatbread-czyli.html)został moim przepisem wyjściowym.
Wystarczyło zmienić tłuszcz i dodać więcej przypraw i jest. Genialny jako spód do szybkiej pizzy, albo pieczywko czosnkowo – serowe na przekąskę.

Składniki na 4 sztuki
60g mąki kokosowej
20g babki jajowatej
40g masła czosnkowo – pietruszkowego ( może być zwykłe, klarowane, olej kokosowy – zwiększcie wtedy ilość przypraw)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki chili
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 szklanka wrzącej wody

Wymieszać suche składniki, dodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać, dodać wrzątek i wymieszać ponownie. Ciasto gęstnieje błyskawicznie. Teraz wystarczy podzielić je na 4 części, rozwałkować między papierem do pieczenia. Placki smażyć na rozgrzanej suchej patelni ok 2 minuty z każdej strony lub wrzucić do piekarnika na ok 15 min w 180C
Jeśli robię „pizzę” dodatki wrzucam jak tylko zacznę smażyć drugą stronę, przykrywam pokrywką dopóki ser się nie rozpuści.
Pieczywko czosnkowo serowe – surowy placek posypany mozzarellą plus wiórki masła smakowego, pieczony w piekarniku (zdjęcie w komentarzu). Jeśli ma być jedzone na zimno to polecam więcej soli i przypraw bo kokosowy smak bardziej się wybija 🙂

Makro całości:
544kcal 68T 7B 7W

(Makro w dużej mierze zależy od użytej przez Was mąki kokosowej – jej zawartość tłuszczu, węgli i kcal może być bardzo różna w zależności od producenta)

2 Comments

  1. Bardzo fajny i łatwy przepis! Na pewno spróbuję,, bo niestety z mąka kokosowa nie lubimy się , a może w ten sposób mi zasmakuje 😊

Leave a Comment