Jajko po turecku

W moim osobistym rankingu to śniadaniowe danko może zdetronizować królową szakszukę!

Jajko po turecku
Na 1 porcję:

150g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
30g masła (lub 20g +10g oliwy)
1/2-1 łyżeczki papryki w proszku (u mnie miks słodkiej i ostrej)
1 jajko L
1 łyżka octu (do jajka w koszulce)
Koperek
Sól

Jogurt grecki wymieszać z czosnkiem startym na tarce i szczypta soli.
Zagotować wodę w niewielkim rondelku, osolić, dodać łyżkę octu.
Zamieszać aż zrobi się wir, w środek wlać jajko. Gotować 2-3minuty.
Masło rozptopić, jak leciutko zbrązowieje zdjąć z ognia i po chwili wsypać paprykę w proszku. Zamieszać.
Na talerz wyłożyć jogurt, na to dokładnie odsączone jajko w koszulce, polać masłem z papryką i posypać koperkiem

MAKRO: 487kcal 13B 44T 9W

2 Comments

Leave a Comment