Zapiekana feta, jajka i salsa z awokado

 

To na prawdę pyszna kombinacja gorącej i słonej fety z lekko pikantną oliwą, orzeźwiającą i aromatyczną salsą z awokado oraz idealnie rozpływających się żółtek. Bajka!

Na 2 porcje:
200G greckiej fety
40G oliwy
4 jajka
1 awokado
Chili
Duży ząbek czosnku
1/2 niedużej cebulki (40G)
1 nieduży wyfiletowany pomidor (70G)
Łyżeczka soku z limonki
Kolendra
Sól, pieprz

Rozgrzać piekarnik do 200°C
Fetę podzielić na 100G porcje i ułożyć w naczyniach do zapiekania, każdą polać 15G oliwy i posypać kilkoma plastrami chili. Zapiekać ok 15 minut.
Wbić po dwa jajka na porcję i zapiekać kolejne 5-7 minut.
W międzyczasie posiekać awokado, czosnek, cebulę, pomidora bez gniazd nasiennych, chili i kolendrę. Wszystko wymieszać z sokiem z limonki, solą i pozostałą oliwą.
MAKRO porcji: 732kcal 32B 64T 7W

Leave a Comment