Camembert w boczku z pesto

Jak wiecie, camembert zawijany w boczek i smażony jest jednym z moich ulubionych posiłków na każdą okazję. Solo albo z dodatkami, nieważne czy to suszone pomidory czy balsamiczne truskawki – chyba wszystko do niego pasuje!

Tym razem został główną gwiazdą prostej sałatki

 

Camembert w boczku z pesto

 

▪️120g camemberta

▪️60g surowego, wędzonego boczku w cieniutkich plasterkach

▪️10g pesto

▪️25g szpinaku

▪️45g pomidorków koktajlowych

▪️15g czerwonej cebuli

▪️10g pesto

▪️10g oliwy

▪️Sól, pieprz, kilka kropli soku z cytryny

 

Camemberta posmarować pesto i zawinąć w plastry boczku. Smażyć od zimnej patelni, na małym ogniu pod przykryciem, żeby boczek się zrumienił a ser w środku roztopił.

Szpinak, pomidorki i cebulę rozłożyć na talerzu.

Pesto wymieszać z oliwą, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Sałatkę polać sosem, na wierzch wyłożyć ser, opcjonalnie udekorować bazylią.

 

MAKRO: 814kcal 35B 73T 4W

Leave a Comment