Jak wiecie, camembert zawijany w boczek i smażony jest jednym z moich ulubionych posiłków na każdą okazję. Solo albo z dodatkami, nieważne czy to suszone pomidory czy balsamiczne truskawki – chyba wszystko do niego pasuje!
Tym razem został główną gwiazdą prostej sałatki
Camembert w boczku z pesto
▪️120g camemberta
▪️60g surowego, wędzonego boczku w cieniutkich plasterkach
▪️10g pesto
▪️25g szpinaku
▪️45g pomidorków koktajlowych
▪️15g czerwonej cebuli
▪️10g pesto
▪️10g oliwy
▪️Sól, pieprz, kilka kropli soku z cytryny
Camemberta posmarować pesto i zawinąć w plastry boczku. Smażyć od zimnej patelni, na małym ogniu pod przykryciem, żeby boczek się zrumienił a ser w środku roztopił.
Szpinak, pomidorki i cebulę rozłożyć na talerzu.
Pesto wymieszać z oliwą, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Sałatkę polać sosem, na wierzch wyłożyć ser, opcjonalnie udekorować bazylią.
MAKRO: 814kcal 35B 73T 4W