500g mielonej łopatki
1-2 łyżek osiekanego imbiru
1 dymka posiekana
1-2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Wszystko dobrze wyrobić, uformować pulpeciki i usmażyć na 15g mocno rozgrzanego smalcu
Glazura:
½ łyżki oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki erytrolu/ksylitolu/ ew odpowiednia ilość innego słodzidła
1/4szkl wody
Chili
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej plus odrobina zimnej wody
1 dymka posiekana
Wszystko poza mąką ziemniaczaną i dymką wrzucić do klopsików, gotować ok 5 minut aż lekko zredukuje. Dodać mąkę wymieszaną w zimnej wodzie i zagotować.
Makro:
Pulpeciki: 954kcal 104B 58T 5W
Glazura: 115kcal 5B 6T 9W
Ja podałam to z ryżem curry z kalafiora
I surówką z ogórka (ogórek pokrojony obieraczką w długie wstążki plus chili, czosnek, imbir, olej sezamowy i sól).
Finalnie makro takiego posiłku to 899kcal 43B 69T 21W