Boczek w pięciu smakach

Boczek w pięciu smakach
Na dwie procje:
300g surowego boczku
1-2 łyżeczek przyprawy 5 smaków
20g smalcu
400g czerwonej kapusty
45g marchewki
50g cebuli
2-3 ząbki czosnku
Świeży imbir – objętościowo jak czosnek
Chili
2 łyżki sosu sojowego
Pieprz
1 łyżeczka sezamu

Boczek pokroić w kostkę, posypać przyprawą 5 smaków i odstawić na noc do lodówki.
Kapustę poszatkować, marchewkę pokroić w słupki, cebulę w pióra , czosnek, imbir i chili posiekać.
Rozgrzać smalec i obsmażyć boczek na rumiano.
Zdjąć z patelni.
Dodać chili, imbir i czosnek, przesmażyć, potem dodać resztę warzyw, podlać sosem sojowym, doprawić pieprzem. Wrzucić na wierzch boczek i dusić do miękkości kapusty*
Doprawić pieprzem, ewentualnie dodać więcej chili/sosu sojowego.
Wyłożyć na talerze i posypać sezamem.
*możecie też boczek dusić osobno, dłużej 🙂
Makro: 1912kcal 183T 42B 24W
Porcja [1/2]: 956kcal 92T 21B 12W

Leave a Comment