Caponata to sycylijska potrawa z bakłażana. Moja wersja będzie uboższa od wielu innych przepisów z internetu. Zrezygnowałam z dodatku selera naciowego i rodzynek. Zmodyfikowałam i skróciłam* proces przygotowania a i tak jest pyszna!
4 porcje (spory dodatek obiadowy)
2 bakłażany
2 pomidory
1 nieduża cebulka
3 ząbki czosnku
100ml oliwy z oliwek
Garść zielonych oliwek
Łyżka kaparów
Pieprz
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, lekko zeszklić. Dodać bakłażana pokrojonego w kostkę, smażyć do zezłocenia. Dodać pokrojone pomidory, oliwki i kapary. Dusić pod przykryciem ok 10-15 minut, aż pomidory się rozpadną. Doprawić pieprzem (oliwki i kapary powinny zapewnić wystarczającą ilość soli)
*Wiele przepisów każe najpierw bakłażana posolić i odstawić, żeby sól wyciągnęła goryczkę. Nie robię tego od lat i nigdy nie spotkałam się z gorzkim bakłażanem.
Pomidory dodaję ze skórką i gniazdami nasiennymi bo nie lubię bezsensownego pozbawiania warzyw błonnika.
MAKRO: 1155kcal 105T 11B 37W
1 Porcja: 289kcal 26T 3B 9W