Caponata

Caponata to sycylijska potrawa z bakłażana. Moja wersja będzie uboższa od wielu innych przepisów z internetu. Zrezygnowałam z dodatku selera naciowego i rodzynek. Zmodyfikowałam i skróciłam* proces przygotowania a i tak jest pyszna!

4 porcje (spory dodatek obiadowy)

2 bakłażany

2 pomidory

1 nieduża cebulka

3 ząbki czosnku

100ml oliwy z oliwek

Garść zielonych oliwek

Łyżka kaparów

Pieprz

 

Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, lekko zeszklić. Dodać bakłażana pokrojonego w kostkę, smażyć do zezłocenia. Dodać pokrojone pomidory, oliwki i kapary. Dusić pod przykryciem ok 10-15 minut, aż pomidory się rozpadną. Doprawić pieprzem (oliwki i kapary powinny zapewnić wystarczającą ilość soli)

*Wiele przepisów każe najpierw bakłażana posolić i odstawić, żeby sól wyciągnęła goryczkę. Nie robię tego od lat i nigdy nie spotkałam się z gorzkim bakłażanem.

Pomidory dodaję ze skórką i gniazdami nasiennymi bo nie lubię bezsensownego pozbawiania warzyw błonnika.

MAKRO: 1155kcal 105T 11B 37W

1 Porcja: 289kcal 26T 3B 9W

Leave a Comment