Prawdziwki które zebrałam były młodziutkie, zdrowe i tak śliczne, że aż szkoda było cokolwiek z nich robić ?
Postanowiłam wypróbować pomysł na lekką, niskokaloryczną i niebanalną przystawkę czyli podanie ich surowych, w formie carpaccio.
Efekt jest bardzo ciekawy: delikatny smak i aromat grzybów, lekki cytrynowy winegret, świeży tymianek i podkręcający całość pieprz.
Sosu wystarczy na co najmniej kilka porcji, możecie go też zużyć do sałatki.
Cytrynowy winegret:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
Sól
1 malutki ząbek czosnku
Czosnek posiekać i rozetrzeć ze szczyptą soli.
Oliwę, sok z cytryny i roztarty czosnek umieścić w małym słoiczku, zakręcić i wstrząsać kilka sekund aż zemulguje
Carpaccio :
Borowiki oczyścić na sucho, pokroić w cienkie plasterki.
Talerz posmarować winegretem, ułożyć plasterki grzybów, również posmarować sosem.
Oprószyć świeżo mielonym pieprzem, posypać świeżym tymiankiem.
Odstawić na około 20 minut żeby grzyby lekko się zamarynowały.
Można je wzbogacić o wiórki dojrzewającego sera 🙂