Opcjonalnie łyżeczka żelatyny namoczona w 1-2 łyżkach zimniej wody *
Polewa:
30g masła
2 łyżki erytrolu
3 łyżki (30ml) śmietanki 36%
10g kakao
1 płaska łyżeczka żelatyny
2 łyżki zimnej wody
Ciasto:
Wszystkie składniki zmiksować do powstania jednolitej masy, erytrol dodajcie do smaku, u mnie to dwie łyżki.
Piec w tortownicy o średnicy 16cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia przez 15-20 minut w 180°C
Wystudzić, odkleić papier a ciasto umieścić z powrotem w tortownicy
Masa:
Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i chwilę zagotować.
*ciasto z żelatyną będzie mniej kremowe a bardziej stabilne, lepiej sprawdzi się jeśli ma stać dłużej na stole albo gdzieś je zabieracie. Wystarczy namoczoną żelatynę dodać do zagotowanej masy i chwilę zamieszać.
Powstałą masę wylać na upieczony u wystudzony spód, schłodzić kilka godzin w lodówce.
Polewa:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Pozostałe składniki wrzucić do rondelka, gotować na małym ogniu ciągle mieszając, az powstanie gładka polewa. Wyłączyć ogień, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia.