Ciasto kokosowe Desery | 11 lutego, 2021Ciasto kokosoweCiasto:2 jajka10g miękkiego masła100g masła orzechowego1/4 łyżeczki proszku do pieczenia15g kakaoErytrolMasa:60g wiórków kokososychPuszka mleczka kokosowego50g pasty kokosowejErytrolOpcjonalnie łyżeczka żelatyny namoczona w 1-2 łyżkach zimniej wody *Polewa:30g masła2 łyżki erytrolu3 łyżki (30ml) śmietanki 36%10g kakao1 płaska łyżeczka żelatyny2 łyżki zimnej wodyCiasto:Wszystkie składniki zmiksować do powstania jednolitej masy, erytrol dodajcie do smaku, u mnie to dwie łyżki.Piec w tortownicy o średnicy 16cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia przez 15-20 minut w 180°CWystudzić, odkleić papier a ciasto umieścić z powrotem w tortownicyMasa:Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i chwilę zagotować.*ciasto z żelatyną będzie mniej kremowe a bardziej stabilne, lepiej sprawdzi się jeśli ma stać dłużej na stole albo gdzieś je zabieracie. Wystarczy namoczoną żelatynę dodać do zagotowanej masy i chwilę zamieszać.Powstałą masę wylać na upieczony u wystudzony spód, schłodzić kilka godzin w lodówce.Polewa:Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Pozostałe składniki wrzucić do rondelka, gotować na małym ogniu ciągle mieszając, az powstanie gładka polewa. Wyłączyć ogień, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia.Polewać schłodzone ciasto, opcjonalnie posypać dodatkowymi wiórkamiLeave a Comment Cancel ReplyName*Email*Website Zapisz moje dane, adres e-mail i witrynę w przeglądarce aby wypełnić dane podczas pisania kolejnych komentarzy.Comment