Crack slaw

 

Takie przepisy lubicie, to łatwy jednogarnkowiec, na dodatek bardzo uniwersalny.
Na bazie tych samych podstawowych składników, zmieniając jedynie sposób doprawienia możecie zrobić go jak ja dziś – po azjatycku ale też z pastą curry, wędzoną papryką albo pomidorami i oregano. O czym mowa?

Crack slaw czyli jednogarnkowiec z kapusty w całkiem innej odsłonie

50g smalcu
550g mielonej łopatki wieprzowej
20g świeżego imbiru
20g czosnku
10g papryczki chili
800g czerwonej kapusty
100g cebuli
70g marchewki
50g sosu sojowego
opcjonalnie sól, pieprz, przyprawa 5 smaków, olej sezamowy, nasiona sezamu, szczypiorek

Na rozgrzanym smalcu usmażyć na złoto mięso mielone, dodać posiekany imbir, czosnek, chili i chwilę przesmażyć.
Dodać marchewkę pokrojoną w zapałki, cebulę pokrojoną w piórka i poszatkowaną kapustę, wlać sos sojowy i smażyć na średnim ogniu ok 20 minut lub dłużej, jeśli lubicie kompletnie miękką kapustę.

Doprawić w zależności od upodobań, ja dodałam dużo ostrej pasty chili i jeszcze trochę soli.

Na koniec posypałam całość mieszanką nasion sezamu i polałam mayu – czyli olejem z palonym czosnkiem.

MAKRO: 1672Kcal 138B 100T 55W
Porcja [1/4]: 418Kcal 35B 25T 14W

Takie przepisy lubicie, to łatwy jednogarnkowiec, na dodatek bardzo uniwersalny.
Na bazie tych samych podstawowych składników, zmieniając jedynie sposób doprawienia możecie zrobić go jak ja dziś – po azjatycku ale też z pastą curry, wędzoną papryką albo pomidorami i oregano. O czym mowa?

Crack slaw czyli jednogarnkowiec z kapusty w całkiem innej odsłonie

50g smalcu
550g mielonej łopatki wieprzowej
20g świeżego imbiru
20g czosnku
10g papryczki chili
800g czerwonej kapusty
100g cebuli
70g marchewki
50g sosu sojowego
opcjonalnie sól, pieprz, przyprawa 5 smaków, olej sezamowy, nasiona sezamu, szczypiorek

Na rozgrzanym smalcu usmażyć na złoto mięso mielone, dodać posiekany imbir, czosnek, chili i chwilę przesmażyć.
Dodać marchewkę pokrojoną w zapałki, cebulę pokrojoną w piórka i poszatkowaną kapustę, wlać sos sojowy i smażyć na średnim ogniu ok 20 minut lub dłużej, jeśli lubicie kompletnie miękką kapustę.

Doprawić w zależności od upodobań, ja dodałam dużo ostrej pasty chili i jeszcze trochę soli.

Na koniec posypałam całość mieszanką nasion sezamu i polałam mayu – czyli olejem z palonym czosnkiem.

MAKRO: 1672Kcal 138B 100T 55W
Porcja [1/4]: 418Kcal 35B 25T 14W

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *