Crema di caffe

Crema di caffe – czyli jak trzy zwykłe składniki zamienić w błyskawiczny i super smaczny deser.
To po prostu kawowa, słodka bita śmietana. Ale schłodzona jest idealna na obecnie psnujące upały.
Chociaż deser jest prosty możecie napotkać kilka problemów- śmietana może się zwarzyć jeśli niedostatecznie wystudzicie kawę lub dodacie ją za późno.
Te 35ml to też ilość orientacyjna, ja w takiej ilości rozpuściłam słodzidło (jak zwykle, nie wliczone w makro!) ale na wszelki wypadek wystudziłam większą ilość kawy, gdyby okazało się że ta ilość jest dla mnie niewystarczająca.
Crema di caffe
200ml śmietanki 36%
Ok. 35ml espresso*
Słodzidło w ilości odpiwiadającej 25g cukru
Do gorącego espresso dodać słodzidło, zamieszać do rozpuszczenia i odstawić do wystudzenia.
Gdy kawa będzie zimna, ubić schłodzoną śmietankę i w momencie, kiedy zacznie gęstnieć, zanim ubije się na sztywno, dodawać powoli, ciągle ubijając słodką kawę.
Jeśli całość jest dla Was za mało kawowa, śmiało dodajcie więcej.
Ubić jeszcze chwilę, przełożyć do małych naczyń do serwowania (wyjdą 4 małe porcje) i schłodzić przez 2h.
MAKRO: 687kcal 4B 72T 6W
Porcja [1/4]: 172kcal 1B 18T 1,5W

Leave a Comment