Curry z wieprzowymi klopsikami

Dzisiaj przepis na bieda curry z wieprzowymi klopsikami

Na 4 porcje:
50G smalcu
10G przyprawy curry
Opakowanie mrożonki chińskiej
Puszka krojonych pomidorów
200ml mleczka kokosowego z puszki
Sól, pieprz, chili

Klopsiki

800G łopatki
5 dużych ząbków czosnku
Korzeń imbiru objetosciowo jak czosnek
45G smalcu
1 papryczka chili
Sól, pieprz, łyżeczka -dwie ziół tajskich

Czosnek, chili, imbir posiekać, wymieszać z mięsem i przyprawami. Można odstawić do zamarynowania albo od razu toczyć kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na smalcu na złoty kolor.
Jak klopsiki się smażą rozgrzać 50G smalcu i wsypać przyprawę curry (jak bardzo lubicie możecie dodać 20g, dla mnie to za dużo kurkumy), chwilę przesmażyć. Dodać mieszankę warzywną, przesmażyć do rozmrożenia warzyw.
Dodać pomidory w puszce i mleczko kokosowe, zagotować.
Doprawić do smaku (u mnie wystarczyła sól i porządna łyżka pasty chili) i gotowe 🙂 MAKRO CURRY:
Całość: 1043kcal 151T 16B 35W
Porcja: 261kcal 38T 4B 9W

MAKRO KLOPSIKI:
Całość: 1738kcal 114T 167B 12W
Porcja: 435kcal 29T 42B 3W

PORCJA CURRY+KLOPSIKI

696kcal 67T 46B 12W

Leave a Comment