Cynamonowy pudding z kalafiora

Kalafior to bardzo wdzięczne warzywo, szczególnie zaczęłam go doceniać na keto. Robi za ryż, ziemniaki a nawet spód do pizzy (okrutnie niedobry moim zdaniem ale ma swoich fanów). A próbowaliście kiedyś kalafiora na słodko?

Podchodziłam do tego bardzo sceptycznie i szczerze mówiąc byłam pewna że wyląduje w koszu a mi smakowało!

Następnym razem na koniec wmieszam łyżkę mascarpone dla bardziej kremowej konsystencji.

 

Cynamonowy pudding z kalafiora

 

200g kalafiora

20g masła

100g śmietanki 36%*

1/2-1 łyżeczki cynamonu

słodzidło

 

Kalafiora zetrzeć na tarce lub zblendować w pojemniku z ostrzami.

Masło rozpuścić ze śmietanką, dodać kalafiora, cynamon i słodzidło. Gotować ok 5-10 minut aż płyn praktycznie się zredukuje.

 

Zjadłam go z dodatkiem domowego musu jabłkowego bez cukru

 

*można użyć mniejszej ilości i dopełnić wodą, jeśli potrzebujecie mniejszej kaloryczności albo zamienić na mleko kokosowe/migdałowe

 

MAKRO: 554Kcal 7B 53T 9W

Leave a Comment