Kalafior to bardzo wdzięczne warzywo, szczególnie zaczęłam go doceniać na keto. Robi za ryż, ziemniaki a nawet spód do pizzy (okrutnie niedobry moim zdaniem ale ma swoich fanów). A próbowaliście kiedyś kalafiora na słodko?
Podchodziłam do tego bardzo sceptycznie i szczerze mówiąc byłam pewna że wyląduje w koszu a mi smakowało!
Następnym razem na koniec wmieszam łyżkę mascarpone dla bardziej kremowej konsystencji.
Cynamonowy pudding z kalafiora
200g kalafiora
20g masła
100g śmietanki 36%*
1/2-1 łyżeczki cynamonu
słodzidło
Kalafiora zetrzeć na tarce lub zblendować w pojemniku z ostrzami.
Masło rozpuścić ze śmietanką, dodać kalafiora, cynamon i słodzidło. Gotować ok 5-10 minut aż płyn praktycznie się zredukuje.
Zjadłam go z dodatkiem domowego musu jabłkowego bez cukru
*można użyć mniejszej ilości i dopełnić wodą, jeśli potrzebujecie mniejszej kaloryczności albo zamienić na mleko kokosowe/migdałowe
MAKRO: 554Kcal 7B 53T 9W