Czekoladowa chmura

Przepis idealny dla fanów ciężkich, gliniastych i obłędnie czekoladowych deserów.

Czekoladowa chmura
(4 porcje, foremka 18cm)

150g czekolady 90%
75g masła
3 jajka
50g erytrolu
Krem:
100g mascarpone
100g śmietanki 30%

Możecie dodać owoce (świeże lub mus) np maliny, truskawki, borówki 🙂

Czekoladę połamać, razem z masłem umieścić w metalowej miseczce i roztopić w kąpieli wodnej (czyli miseczkę stawiamy na garnku z gotującą się wodą, dno miski nie może dotykać wody, mały ogień).
Z 2 jajek oddzielić białka i ubić je z erytrolem.
Roztopioną czekoladę lekko schłodzić, dodać 2 żółtka i 1 całe jajko i szybko wymieszać (najlepiej rózgą).
Dodać 1/2 piany z białek, wymieszać, dodać resztę, wymieszać.
Wyłożyć do formy (koniecznie z dnem wyłożonym papierem do pieczenia) i piec 35min w 175°C
Wystudzić (ciasto opada, tak ma być :)) Schłodzoną śmietankę z mascarpone ubić, ewentualnie dodać erytrolu do smaku. Wyłożyć na ciasto.
Można posypać kakao, dodać owoce lub kwaśny owocowy sos/mus
Makro:
2308kcal 192T 50B 35W
Porcja [1/4] : 577kcal 48T 12B 9W

Leave a Comment