Uwielbiam przepisy w których wystarczy zmienić drobiazg i już będą ketogeniczne 😀 Oryginalny przepis na ciasto znajdziecie na blogu Rozkoszny, u mnie bezcukrowa interpretacja w pojedynczych kokilkach 🙂
Czekoladowe ciastko bez mąki
Na 4 porcje:
100g czekolady 85% lub wiecej
40ml espresso
2 jajka
26g erytrolu
60ml śmietanki 36%
Szczypta soli
Czekoladę rozpuścić z kawą w kąpieli wodnej.
Jajka ubić z erytrolem aż zjaśnieją, dodać 1/4 do czekolady i wymieszać. Dodać resztę masy janecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wmieszać ubitą śmietankę i sól .
Masę rozdzielić między cztery kokilki ( przy ciastku przeznaczonym do jedzenia na ciepło, prosto z naczynka nie ma potrzeby smarowania i wysypywania czymkolwiek, jeśli chcecie zaserwować je inaczej, posmarujcie kokilki masłem i oprószcie kakao) i piec ok 25min w 180°C, aż ciasto się zetnie.
Serwować gorące, z bitą śmietaną i truskawkami.
MAKRO (bez dodatków) : 1008kcal 24B 89T 21W
PORCJA: 252kcal 6B 22T 5W