Czekoladowe ciastko bez mąki

Zdecydowanie ma zasłużone miejsce w top 3 moich ulubionych deserów. Świetne na ciepło, na zimno lekko opadło (masa jajeczna była luźniejsza niż taka na cukrze i ją o to obwiniam) ale w smaku pozostało niesamowite. Musowo truflowe, po prostu obłędne! 

Uwielbiam przepisy w których wystarczy zmienić drobiazg i już będą ketogeniczne 😀 Oryginalny przepis na ciasto znajdziecie na blogu Rozkoszny, u mnie bezcukrowa interpretacja w pojedynczych kokilkach 🙂

Czekoladowe ciastko bez mąki

 

Na 4 porcje:

100g czekolady 85% lub wiecej

40ml espresso

2 jajka

26g erytrolu

60ml śmietanki 36%

Szczypta soli

 

Czekoladę rozpuścić z kawą w kąpieli wodnej.

Jajka ubić z erytrolem aż zjaśnieją, dodać 1/4 do czekolady i wymieszać. Dodać resztę masy janecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wmieszać ubitą śmietankę i sól .

Masę rozdzielić między cztery kokilki ( przy ciastku przeznaczonym do jedzenia na ciepło, prosto z naczynka nie ma potrzeby smarowania i wysypywania czymkolwiek, jeśli chcecie zaserwować je inaczej, posmarujcie kokilki masłem i oprószcie kakao) i piec ok 25min w 180°C, aż ciasto się zetnie.

Serwować gorące, z bitą śmietaną i truskawkami.

MAKRO (bez dodatków) : 1008kcal 24B 89T 21W

PORCJA: 252kcal 6B 22T 5W

Leave a Comment