Egg Bhurji czyli jajecznica po indyjsku
3 jajka
30g masła
1/2 niedużej cebuli
1 mały pomidor (100g)
Chili (papryczka plus opcjonalnie proszek)
Kawałek korzenia imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka keczupu
Sól
Do podania kolendra i sok z cytryny
Jajka rozkłócić z solą i pieprzem.
Rozgrzać 20g masła, zeszklić na nim posiekaną cebulę, dodać posiekany imbir i papryczkę, smażyć jeszcze 2 minuty.
Dodać pokrojonego pomidora i przyprawy i smażyć kolejne kilka minut. Na koniec dodać keczup i pozostałe masło, wymieszać i wlać jajka.
Smażyć do uzyskania pożądanej konsystencji, podawać posypane kolendrą i skropione sokiem z cytryny
MAKRO: 521kcal 24B 42T 13W