Egg Bhurji

 

Egg Bhurji czyli jajecznica po indyjsku

 

3 jajka

30g masła

1/2 niedużej cebuli

1 mały pomidor (100g)

Chili (papryczka plus opcjonalnie proszek)

Kawałek korzenia imbiru

1/2 łyżeczki kurkumy

1/4 łyżeczka pieprzu

1/2 łyżeczki garam masala

1 łyżeczka keczupu

Sól

Do podania kolendra i sok z cytryny

 

Jajka rozkłócić z solą i pieprzem.

Rozgrzać 20g masła, zeszklić na nim posiekaną cebulę, dodać posiekany imbir i papryczkę, smażyć jeszcze 2 minuty.

Dodać pokrojonego pomidora i przyprawy i smażyć kolejne kilka minut. Na koniec dodać keczup i pozostałe masło, wymieszać i wlać jajka.

Smażyć do uzyskania pożądanej konsystencji, podawać posypane kolendrą i skropione sokiem z cytryny

 

MAKRO: 521kcal 24B 42T 13W

Leave a Comment