Grillowany bakłażan z czerwonym sosem curry

Bakłażan z sosem z czerwonym curry
Na 2 porcje:
2 bakłażany
80g oliwy
Sól, pieprz
20g masła
230g mleczka kokosowego
100g cebuli
2 ząbki czosnku
10g imbiru
Kłącze trawy cytrynowej
Pasta curry (zależy jak ostre lubicie, u mnie łyżeczka)
15g orzeszków ziemnych
Kolendra
Na maśle zeszklić posiekaną cebulkę, dodać posiekany czosnek, imbir i zmiażdżoną trawę cytrynową. Smażyć kilka minut.
Dodać pastę curry i mleczko kokosowe, sos zredukować na średnim ogniu. Powstały sos można zblendować.
Opcjonalnie doprawić sosem rybnym, solą i słodzidłem.
Bakłażany pokroić wzdłuż na osiem części a następnie w poprzek na 3-4.
Wymieszać z oliwą (możecie użyć mniej, możecie więcej), oprószyć solą i pieprzem.
Grillować na dobrze rozgrzanej patelni aż się zarumienią.
Podawać polane sosem, posypane siekanymi orzeszkami i świeżą kolendrą
MAKRO: 1583kcal 16B 144T 50W
PORCJA [1/2]: 791kcal 8B 72T 25W

 

 

 

Leave a Comment