Gulasz szegedyński

 

Przepis na ciekawą odmianę gulaszu- z kapustą kiszoną. Popularny głównie w Austrii i Czechach, trochę z nim tak jak z fasolką po bretońsku – w Szegedzie nikt o nim nie słyszał ( ͡º ͜ʖ͡º) na Węgrzech taka odmiana gulaszu znana jest jako gulyás à la Székely.
Jakby go nie nazywać jest pyszny i bez zbędnych kombinacji ma super makro!

Użyjcie dobrej papryki w proszku, dowolnie ustalając proporcje słodkiej i ostrej.

Gulasz szegedyński

500g wieprzowiny ( u mnie karkówka)
60g smalcu
200g cebuli (1 duża)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminku
2-3 łyżeczki papryki w proszku
200ml wody/bulionu
400g kiszonej kapusty
100g kwaśnej śmietany 18%
Sól i pieprz, opcjonalnie pasta paprykowa

Rozgrzać smalec, wrzucić mięso i obsmażyć na złoty kolor. Dodać przyprawy i przesmażyć minutkę. Dodać cebulę pokrojoną w pióra i posiekany ząbek czosnku, przesmażyć. Zalać wodą/bulionem i gotować do miękkości mięsa ok 1-1,5h
Dodać kapustę kiszoną ( posiekaną jeśli trzeba) i gotować jeszcze ok 20 minut, uzupełniając zredukowaną wodę/bulion. Na
koniec zaprawić śmietaną. Ewentualnie dodać też pastę paprykową)
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypany słodką papryką.

MAKRO (z wodą i bez pasty paprykowej)
1887kcal 152T 104B 22W
PORCJA [1/3]: 629kcal 51T 35B 7W

Leave a Comment