
1 bakłażan
3 łyżki masła klarowanego
1/2 cebuli
Łyżka koncentratu pomidorowego
Duży ząbek czosnku
Kawałek świeżego imbiru
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Nasiona kolendry, kuminu, kurkuma, garam masala, sól
Papryczka chili
Bakłażana pokroić w większą kostkę, oprószyć solą i kurkumą i usmażyć na 1 łyżce masła klarowanego. Zdjąć z patelni.
Rozgrzać drugą łyżkę masła, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek i imbir, kolendrę oraz kumin, smażyć aż zmięknie.
Dodać koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody. Do sosu wrzucić bakłażana i gotować, aż sos zredukuje. Doprawić garam masalą.
Na trzeciej łyżce masła klarowanego usmażyć krążki chili.
Jogurt posolić i wymieszać.
Bakłażana wyłożyć na talerz, polać jogurtem i pikantny masłem z chili.
Bakłażan to nie jest moje ulubione warzywo. Zawsze wydawał mi się dość trudny. Ten przepis (i nie tylko ten. Jest więcej takich przepisów na tym blogu;))jest super ? Właśnie jem to danie na śniadanie i zachwycam się tym intensywnym smakiem. Lubię to ?