Indyjski bakłażan

Pikantny bakłażan w indyjskim klimacie

 

 

1 bakłażan 

3 łyżki masła klarowanego 

1/2 cebuli 

Łyżka koncentratu pomidorowego 

Duży ząbek czosnku 

Kawałek świeżego imbiru 

2-3 łyżki jogurtu naturalnego 

Nasiona kolendry, kuminu, kurkuma, garam masala, sól 

Papryczka chili 

 

Bakłażana pokroić w większą kostkę, oprószyć solą i kurkumą i usmażyć na 1 łyżce masła klarowanego. Zdjąć z patelni. 

Rozgrzać drugą łyżkę masła, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek i imbir, kolendrę oraz kumin, smażyć aż zmięknie. 

Dodać koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody. Do sosu wrzucić bakłażana i gotować, aż sos zredukuje. Doprawić garam masalą. 

Na trzeciej łyżce masła klarowanego usmażyć krążki chili. 

Jogurt posolić i wymieszać. 

Bakłażana wyłożyć na talerz, polać jogurtem i pikantny masłem z chili. 

 

Leave a Comment