Indyk w śmietankowym sosie cebulowym, z puree kalafiorowym i surówką z pora

Puree kalafiorowo- serowe
Na 4 porcje:
½ dużego kalafiora (500g)
50g masła
200g śmietanki 30%
100g mozzarelli w kosteczkach
Sól, pieprz
Ewentualnie wybrane zioła
Kalafiora podzielić na różyczki, wrzucić do garnka z masłem, śmietanką i dużą szczyptą soli. Gotować 10min pod przykrywką i kolejne 10-15 minut bez aż prawie cała śmietanka odparuje.
Dodać mozzarellę, pieprz, więcej soli w razie potrzeby i zblendować na gładkie puree.
Można dodać dowolne świeże lub suszone zioła
Makro:
Całość: 1380kcal 122T 40B 34W
1 porcja: 345kcal 30T 10B 8W

Śmietankowy sos cebulowy
2 średnie cebule (ok.200g)
20g masła ( może być czosnkowo-pietruszkowe ;))
100ml śmietanki 30%

Cebule pokrojone w piórka wrzucić do rondelka z masłem i poooowooooli na małym ogniu zeszklić. Jak już będzie miękka ogień można podkręcić i lekko ją zezłocić. Dodać śmietanki i gotować aż sos nieco się zredukuje około 5 minut
Makro
Całość : 519kcal 45T 4B 22W
Porcja: 120kcal 12T 1B 5W

500g piersi z indyka
Sól, pieprz ( u mnie „ognisty” z dodatkiem chili
20g smalcu
Indyka pokroić w plasty, przyprawić i usmażyć na mocno rozgrzanym smalcu ( nie wliczam bo praktycznie wszystko zostało na patelni)
Makro:
Całość:420kcal 3T 96B
Porcja: 105 kcal 1T 24B

1 por (140g)
50g majonezu
50g 18% śmietany
Sól, pieprz
Makro : 466kcal 45T 5B 11W
Porcja 116kcal 11T 1B 3W

Porcja całego dania: 686kcal 56T 36B 16W

Leave a Comment