Jesień dla mnie pachnie jabłkami i cynamonem.
To właśnie wtedy mam najwiekszą ochotę na owoce i słodkości.
Przepis na to crumble pochodzi od @gnomgnom.yum , mąkę migdałową postanowiłam zamienić na orzechową i użyłam normalnych jabłek.
2 porcje przed pieczeniem zamroziłam, będą świetną opcją na czarną godzinę 🙂
Ja już po zdjęciach przypomniałam sobie o reszcie lodów z mascarpone na które przepis wrzuciłam jakiś czas temu.
Ciepłe jabłka z cynamonem, lekko chrupiąca orzechowa kruszonka i rozpływające się mleczne lody. Oj moi drodzy. To pierwszy deser tej jesieni a już wiem, że będzie na podium tych najlepszych!
Jabłka pod orzechową kruszonką
Na 4 porcje:
2 jabłka (320g bez gniazd nasiennych)
Łyżeczka mąki ziemniaczanej (10g), opcjonalnie kilka łyżek wody
1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
130g mąki orzechowej
30g mąki kokosowej
1-2 łyżki erytrolu
1/2 łyżeczki cynamonu
100g masła
Szczypta soli
30g przesiekanych orzechów
Jeśli macie bardzo soczyste jabłka najlepiej będzie je pokroić w kostkę i lekko zagotować z cynamonem, na koniec dodając mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie i doprowadzić do zgęstnienia.
Jeśli są mało soczyste a Wy wolicie mniej mazistą konsystencję – po prostu pokrojone jabłka wymieszajcie z mąką i cynamonem i rozłóżcie do czterech naczyń do zapiekania.
Kruszonka:
Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę i palcami rozetrzeć na kruszonkę.
Obsypać nią jabłka i zapiekać ok 20-25 minut w 180°C
Jeśli wolicie bardziej słodkie desery to wybierzcie słodsze jabłka albo dodajcie więcej słodzidła
MAKRO :
Całość: 2146kcal 33B 194T 62W
Porcja [1/4]: 536kcal 8B 48T 15W