Jabłka zapiekane pod koglem moglem

Jabłka z cynamonem zapiekane pod koglem-moglem
Na 2 małe porcje:
200g jabłek (jedno duże)
1/2 łyżeczki cynamonu
20g masła
3 żółtka
3 łyżeczki erytrolu (lub mniej jeśli lubicie mniej słodkie)
Jabłka pokroić w kosteczkę, zagotować z masłem i cynamonem przez 3 minuty aż lekko zmiękną.
Żółtka ubić z erytrolem (jeśli chcecie idealnie gładki kogel-mogel musicie go zmielić na proszek) aż powstanie jasny i puszysty kogel-mogel.
Podprażone jabłka przełożyć do dwóch niewielkich naczynek do zapiekania, polać koglem-moglem i zapiekać ok 15 minut w 180°C
Makro: 442kcal 10B 34T 21W
Porcja [1/2]: 221kcal 5B 17T 11W

Leave a Comment