Jajka w koszulce z awokado i pomidorkami

Kobinacji jajek, awokado i pomidorków nigdy dość. Z tęsknoty za pięknym restaruacyjnym jedzeniem powstała taka oto śniadaniowa kombinacja.
Yolkporn na trzecim zdjęciu!

Jajka w koszulce z awokado i pomidorkami

2 jajka L
1 awokado
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
Chili
20g roszponki
50g pomidorków koktajlowych
15g salami
10g oliwy
Świeża kolendra
Sól, pieprz

1/2 awokado rozgnieść z połową soku z cytryny, posiekanym czosnkiem, chili, kolendrą, solą i pieprzem.
Pozostałą 1/2 pokroić w kostkę, wymieszać z pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi w ćwiartki, resztą soku z cytryny i solą.
Salami wysmażyć na suchej patelni na chrupkie chipsy.
Jajka ugotować w koszulkach (ja jestem stara szkoła i gotuję tradycyjną metodą, w wodzie z solą i octem)
Pastę z awokado rozsmarować na talerzu, na wierzchu ułożyć roszponkę, sałatkę z pomidorów, jajka i chipsy z salami.
Udekorować całość świeżą kolendrą (ja posypałam jeszcze rzeżuchą) i skropić oliwą.
MAKRO: 565kcal 21B 48T 10W

Leave a Comment