Jesienna zapiekanka z klopsikami

Często prosicie o proste przepisy więc proszę: robi się szybko, jest cudownie rozgrzewające i kolorowe. Idealne na jesień!
W mojej wersji jest bez nabiału ale trochę sera z pewnością jej nie zaszkodzi 🙂

 

Jesienna zapiekanka z klopsikami
Na porcję:

100g mielonej łopatki
1/2 łyżeczki sosu worchestershire
Sól, pieprz, ostra papryka

1/2 małej dyni hokkaido (120g)
Mała papryka czerwona (130g)
1/2 małej cebulki (30g)
3 ząbki czosnku (8g)
30g papryczki jalapeno
30g oliwy
Sól, pieprz, tymianek
Dodatkowo 3 plastry boczku (70g)

Składniki na klopsiki wymieszać, uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Warzywa pokroić (jakkolwiek, w kawałki podobnej wielkości), wymieszać z oliwą i przyprawami. Wyłożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć klopsiki, pomiędzy układać kawałki boczku.
Piec ok 30 minut w 190°C, ewentualnie chwilę dłużej zapiec pod grillem.
MAKRO: 867kcal 34B 73T 17W

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *