Kapusta kiszona na ostro

Pytania o tą pikantną kapustę kiszoną pojawiły się od razu jak tylko pokazałam ją na stories. Wyszła pyszna! Chrupiąca, kwaśna, aromatyczna, ostra… A kiszonych imbir to moje tegoroczne odkrycie.
Jeśli nie macie ostrego sosu bez octu domowej produkcji, zamieńcie go na 100-300g posiekanych ostrych papryczek, pół główki czosnku i z łyżkę nasion kolendry 🙂 Do mojego sosu użyłam miksu papryczek, głównie cayenne z dodatkiem hababero i wyszła konkretna. Rodzaj papryczek i ich ilość musicie dostosować do swoich upodobań

Kapusta kiszona na ostro:
2 kg kapusty
40g soli
200g sosu z fermentowanych papryczek (Kuchnia Kwasiora na yt 😉)
20g świeżego imbiru

Kapustę poszatkować, imbir obrać i posiekać.
Do kapusty dodać sól i bardzo dokładnie wymieszać. Ubijać aż zmięknie, bardzo zmniejszy swoją objętość i puści sok.
Wtedy dodać sos/papryczki i imbir. Wymieszać i przełożyć do słoika mocno ugniatając.
Odstawić w temperaturze pokojowej na około tydzień, co dzień-dwa usuwać powstające pęcherzyki powietrza tak, żeby większość kapusty była przykryta płynem.
Ja trzymam w zakręconym słoiku, dzięki temu nie muszę jej niczym dociążać a nie ma problemów z pleśnią 😉 Ukiszoną, przechowywać w lodówce lub chłodnej piwnicy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *