Kawowa chianka

Nasiona chia długo były przeze mnie niedoceniane, a tymczasem są świetnym rozwiązaniem dla zabieganych- można zrobić taki pudding wieczorem, a rano tylko bpc i słodkie śniadanie o dowolnym makro gotowe 🙂 Bazą może być mleko kokosowe, śmietanka albo inna mieszanka płynów. Proporcje, ktorych ja się trzymam to 2 łyżki nasion na 100ml płynu.

Kawowa chianka
70g nasion chia (6 łyżek)
100ml kawy
100ml mleka 3,2%
100ml wody kokosowej
Opcjonalnie śmietanka 36%, erytrol, cynamon

Nasiona wymieszać z przestudzoną kawą, wodą kokosową i mlekiem. Rozdzielić na 2 porcje i odstawić do lodówki na minimum 3h
MAKRO: 401kcal 26T 20B 11W
PORCJA [1/2]: 200kcal 13T 10B 5W

Dla mnie woda kokosowa jest wystarczająco słodka, dlatego zrezygnowałam z dodatkowego słodzidła. Opcjonalnie i dla poprawienia makro możecie dodać na wierzch ubitej śmietanki.

Leave a Comment