Spróbowałam ostatnio kiszonej rzodkiewki i przepadłam, dlatego dzisiaj pierwsze testowe kilka słoiczków.
1.klasyczna -rzodkiewki w całości, koperek, czosnek, cayenne, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
2. Rzodkiewka w plasterkach, czosnek w plasterkach, dużo cayenne i habanero, imbir, gorczyca
3. Rzodkiewki w ćwiartkach, młode buraczki, czosnek, fasolka szparagowa
4. Czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, czarna sól
Wszystko zalane solanką (łyżka soli na 1l wody)
Będzie się kisić 3-7 dni. Czosnek potem zapasteryzuję a resztę po prostu zakręcę i wstawię do lodówki.
Kieszonki są naturalnym probiotykiem. Mają dużo błonnika więc powinni po nie sięgać zwłaszcza Ci mający problemy z opanowaniem przewodu pokarmowego na początku ( ͡º ͜ʖ͡º)
No i mają mniej węgli niż surowe warzywa!