Klasyczne mielone

Po prostu mielone, w towarzystwie pieczarek na maśle i serowego purée z kalafiora zadowolą nawet najbardziej zatwardziałych zwolenników „normalnej” diety

550g mielonej łopatki wieprzowej
1 jajko L
2 starte ząbki czosnku
1 łyżeczka łupin babki jajowatej
50ml wody
Po 1/2 łyżeczki: soli, ostrej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu
50g zmielonych chipsów ze skórek wieprzowych
30g smalcu

Wszystkie składniki poza skórkami i smalcem dobrze wymieszać, odstawić na kilka minut żeby babka wchłonęła płyn.
Masę podzielić na 4 części, uformować kotlety i obtoczyć w zmielonych chipsach ze skórek.
Smażyć na rozgrzanym smalcu i niewielkim ogniu po około 5 minut z każdej strony.
MAKRO: 1479kcal 156B 95T 4W
PORCJA (1/4): 370kcal 39B 24T

Leave a Comment