Kofty z indyka

Wiem, że indyk to nie jest najbardziej odpowiednie mięso do przygotowania koft, ale takie akurat lubią moi goście. Wam polecam wołowinę lub jagnięcinę jeśli macie do niej dostęp
Kofty z indyka:
500g mielonego fileta z indyka
80g oliwy
100g cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Po 1/2 łyżeczki : nasion kolendry, kuminu, cynamonu
1/2-1 łyżeczki soli
Pieprz
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Gotowym mięsem można oblepić patyczki do szaszłyków i zgrillować lub uformować wałeczki i usmażyć na patelni grillowej.
Podałam z tahini z czosnkiem i prostą sałatką z oliwą z przepisu @primal_gourmet (w zapisanych stories przepis na shawarma thigs), ale ta tahini jest tak dziwna, że w sumie do tej pory nie wiem czy ją lubię 😂

MAKRO: 1267kcal 99B 94T 7W
PORCJA [1/4] :316kcal 25B 23T 2W

 

Leave a Comment