Konfitowane kacze udka

Nie będzie tu dokładnego przepisu w gramach bo jest za wiele zmiennych 🙂 Ilość użytego tłuszczu będzie zależeć od ilości udek i wielkości Waszego garnka/urządzenia.

Konfitowanie to po prostu długie gotowanie w tłuszczu. Metoda ta wywodzi się z Francji i daje możliwość długiego przechowywania tak przygotowanego mięsa. Idealnie byłoby, gdybyście użyli smalcu z kaczki, ale i wieprzowy daje pożądany efekt.

 

 

Udka z kaczki dzień przed gotowaniem obficie posolić i popieprzyć.

Smalec roztopić ( ilość musi być wystarczająca do przykrycia Waszej ilości udek, u mnie na dwa udka w multicookerze poszło 800g, jeśli używacie garnka, wybierzcie możliwie najmniejszy), włożyć kaczkę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, dużo czosnku ( konfitowany jest boski!), świeży rozmaryn ( lub inne ulubione zioła).

Gotować przez minimum 3h. Jeśli korzystacie z urządzenia pozwalającego na ustawienie żądanej temperatury – ustawcie 85C, jeśli gotujecie po prostu w garnku to całość ma leciutko mrugać – jak rosół.

Po takim czasie mięso jest rozkosznie miękkie, idealnie odchodzi od kości. Żeby zarumienić skórkę wystarczy wrzucić je na chwilę na patelnię lub zapiec z opcją grill w piekarniku (5 min, 200C, górne grzanie)

2 Comments

Leave a Comment