Krem z dyni z pastą curry i mleczkiem kokosowym

 

Pikantny krem z dyni z pastą curry i mleczkiem kokosowym jest zdecydowanie moją ulubioną wersją tej zupy.
Makro macie na zdjęciu -> chociaż nie podoba mi się wartość węgli przy mleczku kokosowym no ale trudno. Jak zawsze pamiętajmy, że to są raczej szacunki niż twarde dane 😉
Możecie użyć wody lub bulionu, uważam że przy takich smakach nie ma to większego znaczenia 🙂

Krem z dyni z pastą curry i mleczkiem kokosowym

1000g dyni (waga po usunięciu gniazd nasiennych, ja używam hokkaido – nie trzeba jej obierać)
100g masła klarowanego
1 łyżka pasty curry (zacznijcie od mniejszej ilości i dodajcie stopniowo)
2 ząbki czosnku
Kawałek imbiru, objętościowo jak czosnek
400ml mleczka kokosowego (z puszki)
Sól, pieprz
500ml wody/bulionu

Opcjonalnie do podania: grzanki ( z chleplba niskowęglowodanowego), kolendra, chili, śmietanka

Na maśle klarowanym podsmażyć czosnek, imbir i pastę curry.
Dodać dynię, przyprawić solą i pieprzem i przesmażyć przez kilka minut.
Zalać gorącą wodą/bulionem i gotować do miękkości dyni około 15 minut na średnim ogniu.
Dodać mleczko kokosowe i całość zblendować.
Ewentualnie doprawić.
Podawać z wybranymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *